Tuesday, March 23, 2010

Hydrometra stagnorum

És el nom científic d'una espècie del grup dels hidromètrids, que popularment coneixem com a sabater. És un insecte que podem trobar a tolls i rius, i és conegut per la seva capacitat de caminar per sobre l'aigua, gràcies a unes potes que estan cobertes per pèls hidròfobs (això és, que repel·len l'aigua) i a la tensió superficial de l'aigua.

Aquesta introducció només em serveix per utilitzar aquest animaló de metàfora. I és que els sabaters llisquen per la superfície, i mai s'enfonsen. Es miren el fons del riu des de dalt, pràcticament sense mullar-se. Ells viuen al riu però no saben què significa viure al riu com si fossin una truita (de les de peix, no les d'ous). I és així tota la seva vida.

Sovint em fa la sensació que visc completament a la superfície. Que per molt que intenti enfonsar les potetes a l'aigua no aconsegueixen traspassar-ne la membrana invisible que la recobreix. És una sensació de viure en un estat constant d'alienació. Com si fos un infiltrat en un món d'actors, com al Show de Truman o a Matrix. Tot és fals, postís, poc reactiu, i té en qualsevol cas relació amb una realitat de la que no estic segur de formar-ne part.

Quan parlem de relacions entre persones l'efecte encara és molt més exagerat. Ordres de magnitud més gran. Cada persona és una gran gota d'aigua amb la seva propietat física de la tensió superficial; una gota que de cara al món presenta una membrana invisible sobre la qual les fràgils potes dels sabaters llisquen.

No és que cregui que no es puguin veure algunes (no pas totes!) coses d'una forma una mica més transcendent. Tampoc és que cregui que no és possible tenir relacions una mica més profundes amb les persones. Sí, algun cop passa, fugaçment. Però la major part del temps, amb la major part de la gent, amb la major part de les coses, tot es queda a la superfície, tot consisteix en caminar mirant com passen els peixos de colors per sota, tot preguntant-se què deuen pensar, on deuen anar, quins són els seus desitjos i els seus temors.

Però quan et toca ser un Hydrometra, ho ets per tota la vida i no pots fer res per canviar-ho.

Foto per fturmog amb llicència Creative Commons

No comments:

Post a Comment