Tuesday, February 20, 2007

Síndrome d'Asperger

En un capítol de House (S3E04, Lineas en la arena, Lines in the sand) el metge havia de tractar amb un nen autista que no parava de cridar. Mentre que inicialment l'equip mèdic atribuïa els crits al propi autisme, House descobreix més endavant que la causa és ben diferent.

Cap al final del capítol algú fa veure a House que el fet que simpatitzi amb el nen autista i el seu marcat caràcter antisocial estan relacionats. Segons algú diu de House (crec que és n'Allison), ell creu que té síndrome d'Asperger, però en realitat no en té.

La síndrome d'Asperger és una forma lleu d'autisme. Aquell capítol de House va despertar-me la curiositat i vaig voler investigar una mica sobre el tema. Segons sembla, els pacients que pateixen de síndrome d'Asperger (sigles AS, en anglès) tenen, en essència, problemes socials i de comunicació com la resta de pacients autistes, però sense que això impliqui una manifestació explícita en forma de retards en l'aparició del llenguatge o coeficients intel·lectuals disminuïts. Els afectats per la AS comencen a parlar quan ho fan la resta de nens, i solen tenir coeficients intel·lectuals que estan en la mitjana o inclús per sobre. Això són motius que fan que la síndrome sigui difícil de detectar.

No voldria estendre'm més del necessari perquè a Internet hi ha abundant documentació. Sí que m'agradaria, no obstant, remarcar alguns dels punts que, segons la pàgina de la wikipedia, són característics d'aquest desordre:
  • Interessos molt focalitzats o preocupació per una matèria en exclusió d'altres.
  • Comportaments i rituals repetitius.
  • Peculiaritats en la parla i el llenguatge.
  • Patrons de pensament extensivament lògics i tècnics (sovint comparats amb els trets del personatge Spock, de la sèrie de TV Star Trek)
  • Comportament social i emocional i interacció interpersonal inapropiats.
  • Problemes amb la comunicació no verbal.
  • Moviments maldestres i no coordinats.
  • Dificultat per llegir els missatges socials i emocionals als ulls.
  • Interpretació literal de les frases.
  • Honestedat i decepció - cito textualment de la wikipedia: "children with Aspergers are often considered 'too honest' "
  • Quan els nens amb la síndrome d'Asperger maduren i se n'adonen de la seva inaptitud social, la seva por d'equivocar-se i l'autocrítica els pot dur a la fòbia social.
  • Sentiment de paranoia a causa de la incapacitat de percebre si les accions dels altres són intencionades o accidentals.
  • Incapacitat per reconèixer signes d'avorriment.
  • Reaccions recíproques d'amor i pena dèbils i curtes.
  • Necessitat de corregir els errors d'altri.
  • Pauses en les respostes per la necessitat de processar-ne el contingut social.
La pàgina de la wikipedia enllaça a molts altres articles relacionats que seria poc pràctic incloure aquí. Per exemple, la Weak Central Coherence Theory (quelcom que podríem traduir com la Teoria de Coherència Central Dèbil), que suggereix que sota la incapacitat de veure el context global (big picture) s'hi amaga l'autisme; la hiperlèxia, capacitat superior d'entendre el llenguatge escrit al parlat; hiperacusis, supersensibilitat a determinats rangs de freqüència del so. Fins i tot assortative mating (que tradueixo lliurement com aparellament associatiu), aparellament d'individus que són similars entre ells en algun aspecte, especialment genèticament parlant. També es referencia un article de Wired que parla de l'elevada taxa d'autisme a Silicon Valley, i de com podria ser una conseqüència genètica de l'assortative mating abans mencionat.

Tot plegat és un tema que trobo tant interessant com esfereïdor. Aquest és el tipus d'afectacions mentals que sense cap mena de dubte són propenses a l'aïllament de la societat, ja no per part de l'afectat, sinó de la pròpia societat que vol evitar a tota costa elements impurs que la facin sortir dels cànons establerts. En una segona lectura, tinc temptacions de repassar-me la llista i posar tick marks al costat de cada símptoma que comparteixo. De moment, però, prefereixo no fer-ho. Per allò que la ignorància és la felicitat.

1 comment:

  1. SI algun dia vols sortir de l'incertesa pots llegirs aquesta pàgina:

    http://espectroautista.googlepages.com/

    i sobre tot contestar els questionaris que conté:

    http://espectroautista.googlepages.com/adultos

    ReplyDelete