Thursday, April 01, 2010

Tot depèn de tu

Sembla ser que és cool dir que tot el que fas depèn de tu. Que la teva vida està completament a les teves mans i que allò que passi és conseqüència de les teves accions. Això s'acaba transformant en una altra afirmació: si no ocorre allò que vols, és perquè no estàs duent a terme les accions perquè allò ocorri.

Això ho sento dir tot sovint. És freqüent veure-ho al twitter. Avui ho deia en Pau i el retwittava n'Oriol. I els trio a ells perquè són les frases que recordo d'avui, però d'aquestes se'n veuen cada dia.

No és el primer cop que escric sobre això. A 7 de desembre criticava una afirmació de la Vanessa al seu post La suerte, en què deia que la suerte se la hace uno. No pretenc tornar-la a criticar ara perquè ja ho vaig fer en el seu moment. Només volia fer l'esforç d'adonar-me que hi ha pensaments que tinc de forma recurrent.

Doncs ho torno a dir: no hi estic d'acord. No és cert que si vols fer quelcom trobes la forma de fer-ho, i que "qui no ho fa troba excuses". No és cert que el que ens passa a la vida està a les nostres mans i tot són accions que podem fer per canviar coses. Nooooo noooo... Sento trencar-vos aquest món de coolness i de fantasia, aquest món d'alimentar-nos l'ego dient als demés que nosaltres tenim èxit i ells no, però que en realitat si ells vulguessin en podrien tenir. Ens elevem a la categoria de consellers vitals de la resta de les persones. No és així. Hi ha moltes, moltíssimes coses que depenen d'aquell concepte tan estrany que anomenem atzar. Si les conseqüències de l'atzar són positives de vegades en diem sort. I aquí és on està la gràcia: sempre pots dir que en realitat no era atzar, que tu sempre tens el control de la teva vida i que no és que et passin coses imprevistes amb resultat positiu no; el que passa és que tu ja ho tenies previst, perquè has fet accions de forma conscient per tenir un resultat positiu. Ah si? Doncs si és així perquè no ho has previst abans? Realment creus que ets amo de l'atzar?

Ull, que no estic dient que res depengui de nosaltres, ni que no puguem canviar coses, ni fer accions amb conseqüències conegudes. És clar que podem fer coses. És clar que hi ha coses que podem canviar conscientment. És clar que hi ha coses que són a les nostres mans.

El que dic és que estic cansat de sentir parlar de móns de fantasia en què tots els problemes tenen una solució i a més és una solució al nostre abast. No. No tots els problemes tenen solució. De vegades (sovint!) les nostres accions no tenen conseqüències només positives o només negatives, i això és el que fa que sigui difícil decidir.

On hem nascut, qui són els nostres pares, quin és el color del nostre cabell, o si som més guapos o més lletjos són coses que ens han tocat per atzar. En aquest sentit és una sort haver nascut en una de les zones riques del món, on tenim cobertes les necessitats bàsiques, i on ens podem permetre el luxe de filosofar a Internet còmodament des d'un ordinador portàtil. Hi ha moltes més coses que no podem controlar. De vegades penso inclús que les úniques coses mínimament importants són fruit de l'atzar. I em preocupa perquè l'única cosa que un pot fer amb l'atzar és esperar. Esperar i anar mirant què passa, cap on duu el camí, o quins obstacles són els que barren el camí.

Potser és que no tinc paciència. O potser és que no emprenc les accions adequades. O potser les dues coses. Potser és que tinc una falsa idea de justícia en què cadascú es mereix unes coses o unes altres. És més, si la tinc, m'està ben empleat per burro. Serà que no hem vist prou cops el que passa amb la resta d'animalons de la Terra? Hi ha justícia per a ells? Que va home. Hi ha atzar. Tu ets un petit insecte que neixes amb uns gens i amb unes petites mutacions imprevisibles fruit de l'atzar. Que els teus gens t'afavoreixen? Doncs perfecte. Que no? Doncs mala sort. I ja està. És així com funciona. És igual que siguis un bon insecte. És igual que ho hagis donat tot, perquè si et toca ser devorat en ple vol, ho seràs, i els teus gens acabaran a l'estómac d'un altre. És la gràcia de l'evolució, que no afavoreix els éssers més civilitzats, ni els més nets, ni els que es plantegen si tot depèn d'ells o no. Afavoreix els millor adaptats, com deia Darwin.

L'avantatge que té l'insecte és que segurament no es queixa sobre el que li ha tocat ser. Ho accepta i punt, perquè sap que no pot fer-hi res més. Que és allò amb el que li tocarà viure, li agradi o no.

Bé, no sé si aquesta entrada s'entendrà gaire. Torno al punt que deia al principi: no estic d'acord amb la gent que diu que "tot depèn de tu". I cada cop que veig un d'aquests missatges suposadament motivacionals, em pregunto a qui afavoreixen, a banda del seu propi ego.

4 comments:

  1. Hola!
    Me ha gustado mucho el post.
    Menos mal que no todo depende de nosotros. Cómo dices, allí está la gracia (por lo menos para los que tenemos suerte de haber nacido donde hemos nacido)... hay cosas que pasan que nunca habrías buscado, ni siquiera imaginado.

    Me recuerda un dicho francés (no sé si hay equivalente aquí) que dice Si quieres, puedes... y desde pequeña me enfurece escuchar esto :)
    No es ir en contra de la cultura del esfuerzo personal que aceptar que todo (y todos) lo que nos rodea nos influencia.

    ReplyDelete
  2. Estoy muy de acuerdo contigo.

    En mi opinión son tonterías fruto del mundo moderno (globalizacion y tal): ves a decirle a un villano en la edad media que por que no se liberaba de su amo!!!

    Difiero en que creo que los hombres somos los más capaces de adaptarnos tanto a nivel físico como psiquico a todo... Mucho mas que cualquier otra especie, pero es la sociedad moderna la que lo jode todo con sus tonterías de hazte un mundo a la carta y si no eres un fracasado.

    Por suerte la realidad es subjetivA.

    ReplyDelete
  3. El mundo moderno estará lleno de tonterías y claro que hay cosas que no dependen de nosotros. Pero en última instancia, uno siempre tiene dos opciones:
    a) Enfadarse con el mundo porque es injusto
    b) Positivizar las putadas que le hace la vida
    Ya, shit happens. Pero como dice Grego, el ser humano es capaz de adaptarse a casi cualquier cosa...

    ReplyDelete
  4. Buenos días a todos. La verdad es que no comparto dichos pensamiento y sentimiento que albergaís. Primeramente porque la premisa "todo depende de nosotros" se refiere" a que normalmente las consecuencias que sufrimos son debidas a las acciones realizadas. Claro que si vas por la calle y te cae una maceta y te mata, no lo has decidido tú. La frase anterior no hay que tomarla al pie de la letra, sino saber potenciar nuestra determinación y esfuerzo para conseguir los objetivos que queremos. Por ejemplo: Tienes problemas con tu mujer y en vez de hablar con ella decides ignorar el tema, hablar con tus compañeros del trabajo sobre el tema, irte al bar... claro que si hablas con ella puede que sea que dejeís la relación, pero ese hecho lo has accionado tú. Aquí está la cuestión. Hay millones de casos que siendo feos, nacidos en países pobres, con problemas motrices, etc.. han conseguido sus objetivos. Y los hay muy famosos...
    Algunas religiones también parten de la premisa que todo es culpa de los demás y nosotros sufrimos las consecuencias, y no se puede cambiar.

    Para el ser humano es más fácil pensar que el destino domina nuestras vidas.

    ReplyDelete